
TÜBİTAK desteğiyle gerçekleşen "Smyrna'ya Yolculuk" projesi, kent tarihi eğitimini görselleştirilmiş senaryo yoluyla aktarmaya öncü bir örnektir. TÜBİTAK, görsel öyküleme yönteminin tarih derslerine adapte edilmesi fikrini özgün ve yaygınlaştırılabilir bir yaklaşım olarak tanımlamış ve projenin İzmir merkez okullarında uygulanması için ana destekçi kurum olmuştur.
"Smyrna'ya Yolculuk" 5 bölümlük bir görsel senaryo içerir. Öykü, Ege adında İzmirli bir çocuğun Varyant’taki evlerinin balkonunda denizi seyre dalmışken ansızın kalenin (Kadifekale) konuşmasıyla başlar. Gündelik olaylarla sarmalanan İzmir’in öyküsü, özgün illüstrasyonlarla grafik öykü formatında, bir öykü anlatıcısı tarafından aktarılır. Proje 2011-2012 yılları arasında gerçekleşmiş; bir yıl sürmüş, her ay bir okul üç gün boyunca eğitim almıştır. Projenin programı üç aşamalıdır. Birinci aşamada; projenin ana hattını oluşturan görsel öykü sunumlarına yer verilmiş; ikinci aşamada görsel öyküyü destekleen kent oyunları atölyeleri yapılmış; üçüncü aşamada ise öykünün geçtiği mekânlara geziler gerçekleştirilmiştir. Eğitimlere katılan tüm öğrenciler ve öğretmenlere, yöntemin kontrolünü sağlayan ön ve son testler yapılmıştır. Proje çıktılarının başarısı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle birlikte gerçekleştirilen "İzmir Dersi" projesinin hayata geçmesini sağlamıştır.
Smyrna'ya Yolculuk projesinin kurgusu ve görsel öyküsü Doç.Dr. Zehra Akdemir, resimlendirmeleri Caner Demircan, oyunları Doç. Dr. Şebnem Gökçen Dündar başta olmak üzere Yard. Doç. Dr. Feyzal Özkaban, Yard. Doç. Dr. Ayşegül Çırak Altınörs, Yard. Doç. Dr. H. İbrahim Alpaslan ve Yard. Doç. Dr. Burçin Hepgüzel tarafından yapılmış; gezileri Tilda Koenka, Suzan Pasquali, Selnur Şarman rehberliğinde gerçekleştirilmiştir. Sunular ve atölyeler, İzmir Konak Belediyesi’nin Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşmiş, Bayraklı-Smyrna, Kadifekale ve Antik Agora'ya gezileri de yine Konak Belediyesi desteğiyle gerçekleştirilmiştir. İlkokulların katılım organizasyonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce koordine edilmiştir. Çalışmaya toplamda 700’e yakın öğrenci ve sınıf öğretmeni katılmıştır.
'SMYRNA'YA YOLCULUK' ÖYKÜ ANLATIMLARI
'SMYRNA'YA YOLCULUK' OYUNLARI
'SYMRNA'YA YOLCULUK' GEZİLERİ