
İzmir ili ilköğretim okulları için ‘İZMİR DERSİ’ programı ya da ‘İzmir Kent Bilgisi ve Kent Tarihi Eğitim Projesi’ kentlilik bilincinin erken yaşta kazandırmak üzere kurgulanmış Türkiye’de örneği tek olan bir kültür eğitimi projesidir. İzmir Dersi’nin temeli iki önemli ön çalışmaya dayanmıştır. İlki, 7/70 ekibinin yürüttüğü 2011 yılı TÜBİTAK –Smryna’ya Yolculuk çalışmasının elde ettiği somut başarıdır. Diğeri ise İZKA’nın 2013 yılında DEÜ ve EGE üniversiteleriyle ortaklaşa gerçekleştirdiği İzmir Kültür Ekonomisi Çalıştayı’nda İzmir için öncelikli hedefleri arasında belirlenen “Örgün eğitim program ve müfredatları içine Kültür Eğitimi’nin yerleştirilmesi ve uygulanması” (EYLEM 1’de) ve “İzmir’de örgün eğitim programı içine 4. ya da 5. Sınıf öğrencilerine yönelik bir eğitim döneminde kent kültür bilgisi veren bir “İzmir Dersi”nin programa yerleştirilmesi (s. 15)” önerisi olmuştur. Bu sayede İzmir Dersi projesi hayata geçmiştir.
İzmir Dersi’nin örnek bir kültür eğitimi yöntem ve program çalışması olduğu Türkiye çapında tescillenmiştir. Bölgeler ve ardından ulusal bazda örnek eğitim proje ve yöntemleri değerlendirilmiş, İzmir Dersi Yenilikçi Yöntem kategorisinde önce Ege Bölgesi birincisi olmuş, ardından Türkiye çapında finale kalan 1047 proje arasında En Yenilikçi Yöntem ödülünü almıştır.
İzmir Dersi’nin temel amacı hiç bir gelir grubu ayrımına gitmeden kent içerisinde yaşayan tüm ilk öğretim düzeyindeki çocukların günün öğrenme tekniklerinden faydalanarak yenilikçi bir yöntemle tanıştırması ve merkezden ilçeye tüm çocukların İzmir Kent Tarihi ve Kültürünü derinlemesine öğrenmesi sağlamaktır. Buradan yola çıkarak İzmir özelinde her yıl sayıları ortalama 50.000 olan – ve giderek artan- 11 yaşındaki (devlet ve özel okullar birlikte) tüm ilköğretim çocuklarına bu eğitimi vermek ve sayısı 1000’i geçen sosyal bilgiler öğretmenini bu eğitimi verebilecek yetkinliğe ulaştırmak hedeflenmiştir.
İzmir Dersi’nin yerleştirilmesi için, örgün eğitim müfredatı incelenmiş; ‘kültürel miras’, ‘yaşanan yer ve çevre’ye dair ünite başlıklarının 4. ve 5. sınıfların eğitim planında yer aldığı saptanmıştır. Ayrıca kronoloji bilgisinin bu yaş aralığında inşa edilmeye başladığı da göz önünde bulundurularak, İzmir Dersi 5. Sınıflar için ‘Sosyal Bilgiler’ derslerini destekler biçimde İzmir okullarında programa yerleştirilmiştir.
‘İzmir Dersi’nin Orta okul 1. sınıf düzeyinde (ilkokul 4. sınıflar için de geçerli) ikinci yarıyılda (bahar dönemi) 14 hafta boyunca 1 saat rehberlik, 1 saat de sosyal bilgiler ders saatleri kullanılarak ardışık 2 ders saati olarak sosyal bilgiler öğretmenlerinin yürütümünde verilmesi sağlanmıştır. İzmir Dersi programı, anlatılan görsel öykü içindeki yerlere gezi etkinliklerini kapsayacak şekilde planlanmıştır. İZMİR DERSİ program içine yerleştikten itibaren ikinci etapta -EGE KÜLTÜRÜ-başlığı altında yine aynı yöntem ile Ege bölgesi kültür tarihi ile değerlerinin işlenmesi öngörülmüştür.
İzmir Dersi, 7/70 öğrenme yaklaşımlarının esasını oluşturan, (1) görsel öğrenme tekniklerini oluşturarak altyapı kurma ve (2) pekiştirici uygulamalarla deneyimletme prensibi üzerine kurgulanmıştır. 2014 yılında tüm İzmir çapında gerçekleştirilen eğitmen eğitimlerinde yöntemin öğretmenler tarafından büyük ilgi ile karşılanmıştır. Eğitim materyallerinin pratik ve eğlenceli oluşu ve yöntemin dersin yürütücüsünün de dersi şekillendirmesine olanak sağlaması öğretmenler tarafından yoğun olarak olumlanmış; ders içi uygulamalarda büyük başarıya ulaşılmıştır.
İZMİR DERSİ program içeriği-üniteler