
İzmir Kültür Ekonomisi ve Kültür Altyapısı Envanteri ve İzmir Kültür Ekonomisi Gelişme Stratejisi projesi, İzmir Kalkınma Ajansı 2014-2023 Bölge Planı hazırlıkları kapsamında gerçekleştirilmiş olan ve kültür alanının geliştirilmesinin amaçlandığı kapsamlı bir veri araştırma, derleme, değerlendirme, analiz ve strateji oluşturma çalışmasıdır. Söz konusu proje kapsamında İzmir’in kültür ve yaratıcı altyapıları, paydaşları, üretimi, tüketimi ve işgücü konularında veri toplanmış, harmanlanmış ve değerlendirilerek bir kültür ekonomisi stratejisi önerisi geliştirilmiştir. Çalışma bir yandan İzmir il sınırları içerisindeki tüm kültür mekânı altyapısının ve bu altyapı kapsamındaki kültür üretim ve tüketim faaliyetlerinin 2012 tarihine ait bir envanterini sunmanın yanısıra, kültür ekonomisi kapsamında İzmir’de kümelenme gösteren sektörlerin tespiti anlamında da özgün çıktılara sahiptir. İzmir’de mimarlık, tasarım, yazılım ve kültür eğitimi olarak ortaya çıkan dört alanda önemli bir yapılanma olduğu sonucu Üç Yıldız Analizi yöntemi kapsamında elde edilmiştir. Çalışma kapsamında Türkiye’de ilk kez düzenlenen Kültür Ekonomisi Çalıştayı’nda ise yaklaşık 50 kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla kentin kültür alanındaki geleceğine dair sorgulamalarda bulunulmuş, stratejik öncelikler geliştirilmiş ve bu öncelikler kapsamında İzmir’de neler yapılması gerektiği konusunda önerilerin üretilmesi sağlanmıştır.
İzmir kenti gibi yakın geçmişinde ve kentsel gündeminde Universiad, Expo 2015 ve 2020 adaylıkları gibi mega-ölçekli etkinliklerin yanısıra İzmir Kültür Çalıştayı, İzmir Tasarım Forumu gibi kentin geleceğinin direkt olarak kültür endüstrisi üzerinden sorgulandığı platformlara ve ayrıca kültür-eksenli kentsel dönüşüm örneği olarak gündeme gelen Liman Arkası bölgesine yönelik gelişmelerin sahne aldığı bir kent için kentsel kültür politikaları son derece önemlidir. Proje kapsamında gerçekleştirilen kültür ekonomisi stratejisi ve envanter çalışması esas itibariyle kentin kültür sektörü performansının ekonomik analizi olup, kentsel kültürel planlama stratejilerine baz teşkil etmeyi amaçlamaktadır.
Çalışma İZKA desteği ile Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi yürütücülüğünde, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işbirliği ile Haziran 2012 – Mart 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş ve İzmir 2014-2023 Bölge Planı’na önemli verilerin üretilmesini sağlamıştır. Yürütücülüğünü Doç. Dr. Şebnem Gökçen Dündar’ın (DEÜ- Mimarlık Fakültesi) yaptığı projede, Prof. Dr. Neşe Kumral (EÜ – İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi), Doç. Dr. Zehra Akdemir (DEÜ – Mimarlık Fakültesi), Doç. Dr. Mehmet Güçlü (EÜ – İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi), Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alpaslan (DEÜ- Mimarlık Fakültesi), Araş. Gör. Burcu Türkcan (EÜ – İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi), Araş. Gör. Gülçin Gürel (EÜ – İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi), Dr. Deniz Coşkun Satırcı ve Gökçe Sanul’dan oluşan 9 kişilik bir ekip görev almıştır. Söz konusu çalışma ve ekleri www.izmiriplanliyorum.org adresinde erişime açıktır.
Çalışma yaygın etkisi anlamında değerlendirildiğinde, İzmir Kalkınma Ajansı’nın Bölge Planı hedeflerine uygun olarak İzmir’de kümelenme gösteren kültür sektörlerini baz alarak ilgili alanlarda hibe çağrılarına (mesleki eğitim, okul öncesi eğitim, bilgi teknolojileri vb.) çıktığı belirtilmelidir. Hibe programlarının yanısıra Kültür Ekonomisi Çalıştayı’nda İzmir için belirlenen öncelikli hedefler arasındaki “Örgün Eğitim Müfredatları içine Kent-Kültür Eğitimi'nin Yerleştirilmesi ve Uygulanması"na yönelik EYLEM 1 kapsamında “İzmir Dersi” önerisinin hayata geçmesi ve Eğitim ve Öğretimde Yenilikçi Yöntemler kategorisinde 2015 Türkiye birinciliği ödülü almış olması kültür eğitimine dair kayda değer bir gelişme olarak değerlendirilebilir.
İzmir Kültür Ekonomisi ve Kültür Altyapısı Envanteri ve İzmir Kültür Ekonomisi Gelişme Stratejisi Raporları:
Dündar, Ş., Kumral, N., Ersoy, Z., Güçlü, M., Türkcan, B., Alpaslan, İ., Gürel, G., Coşkun Satırcı, D., Sanul, G. (2013) “İzmir Kültür Ekonomisi Gelişme Stratejisi: İzmir 2012 Kültür Ekonomisi Ve Kültür Altyapısı Envanteri” İZKA İzmir Bölge Planı 2014-2023 Bölgesel Analizleri, ISBN: ISBN 978-605-5826-15-4.
http://www.izmiriplanliyorum.