Geçmiş

Ev atölyelerden, Türkiye çapında eğitim projelerine...

7/70 KÜLTÜRSANAT çalışmaları, ilk kez 2009 yılında 9-10 yaş grubu çocuklarla ev-atölyeleri olarak başladı. Bu çalışmalarda, sanat dönemleri - devrin gündelik yaşamı, mekânları, ev adetleri, yemekleri, giysileri vb. konularla birlikte öyküleyerek aktarıldı ve ağırlıklı olarak görsel materyaller kullanıldı. Anlatılar, güzel sanatlar eğitmeni eşliğinde pekiştirici aktivitelerle desteklendi. 

 

Ev-atölyelerin ve kullanılan yöntemin çocukların büyük ilgisiyle karşılaşmasının ardından çalışmanın ana hatları ve çıktıları Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu’yla paylaşıldı. Okul yönetiminin isteğiyle, çocuklar için geliştirilmiş kapsamlı bir kültür ve sanat tarihi eğitimi programı yapıldı; "TarihSEV" adı verildi ve 5. sınıfların okul programına yerleştirildi. TarihSEV, Türkiye'de ilköğretim için hazırlanan ve uygulanan ilk ve tek örnek bir kültür ve sanat tarihi programı olmuştur. 7/70 kültür ve sanat tarihi programları, Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu’nun ardından Özel İzmir Piri Reis Okullarında "Piri Reis'in Tarih Seferleri" olarak uygulandı.  

Alanda özel okullara yönelik bu deneyimler sürerken, görsel öğrenim yöntemlerinin kültür eğitiminde kullanılmasına yönelik daha kapsamlı bir deneme için girişim yapıldı. 7/70 bu kez, akademisyen/tasarım eğitmenleri, illustratör ve rehberlerden oluşan daha büyük bir ekiple çocuklara yönelik özgün bir İzmir Kent Tarihi Projesi hazırladı. “Smyrna'ya Yolculuk- Çocuklar için İzmir Kent Tarihi Projesi" adı verilen bu proje, 2010 yılında TÜBİTAK’a sunuldu ve 2011’de TÜBİTAK- Bilim ve Toplum Programı kapsamında teşvik aldı.  "Smyrna'ya Yolculuk" İzmir Konak ilçesindeki tüm devlet okullarıyla buluşurken 7/70 öğrenim yöntemi de başarılı bir sınavdan geçmiş oldu. 

2013 yılında, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün önerisiyle,  söz konusu TÜBİTAK çalışmasının içeriğinin ve materyallerinin genişletilmesi, “İzmir Kent Kültürü ve Tarihi Dersi” olarak İzmir okullarında 5. sınıf müfredatına yerleştirilmesi gündeme geldi. 2014'de proje,  İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı) tarafından desteklendi ve 7/70 ekibi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, danışman eğitimciler ve akademisyenlerle birlikte, 14 haftalık kapsamlı bir "İzmir Dersi" programı hazırladı. İzmir Dersi, İzmir ilindeki (merkez ve ilçeleri de dahil olmak üzere) tüm 5. Sınıf öğrencilerine, İzmir'in kültür ve tarihini görsel öykü ve özel oyun/atölyelerle aktaran özgün bir proje oldu. İzmir Dersi ve kullanılan grafik öyküleme yöntemi eğitmen eğitimleri kanalıyla 2000’in üzerinde sosyal bilgiler öğretmenine ve 50.000 öğrenciye ulaştı. 

 

7/70 KÜLTÜRSANAT, eğitim alanında çalışmalarını sürdürürken farklı kurumlarla işbirliği kurarak kültür araştırma projeleri de yaptı. 2013’de İZKA için İzmir’in kültür aktörleri, kültür mekânları ve kümelenme haritasını araştırdığı İzmir Kültür Envanteri ve Ekonomisi Projesini yürüttü, İZKA ile çalıştaylar düzenledi. Bu çalışmanın çıktıları İzmir'deki kültür eğitim alanında yeni projeleri doğurdu.  

 

7/70, 2015’de İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okul öncesi öğretmenlere, güncel eğitim metotlarını uygulamalı olarak aktarmak amacıyla hazırladığı OSEM- Okul Öncesi Sürekli Eğitim Merkezi projesinde yer aldı. Okul öncesi çocuklar için, iç ve dış mekânlar eğitici oyun materyalleri ve ürünleri tasarladı; uygulamaları gerçekleştirdi. 

7/70 KÜLTÜRSANAT’ın önerdiği kültür eğitim yöntemi, 2016 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın Türkiye çapında örnek eğitim projelerini değerlendirdiği "Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri" kapsamında son elemeye kalan 1047 proje arasından "Türkiye’de Öğretim Yöntem ve Teknikleri" kategorisinde birincilik ödülü aldı. 

 

7/70 KÜLTÜRSANAT 2016 yılında, kültür eğitiminde görsel öğrenim-öğretim tekniklerini sınıf öğretmenlerine aktarmak üzere çalışmalara başladı. Bu çalışma, 2016 yılında "VISI-TEACHING - Visual Teaching and Digital Story Telling as an Educational Tool (Bir Eğitim Aracı olarak Görsel Öğretim ve Dijital Öyküleme)”  başlığıyla AB Erasmus + Ana Eylem 2- Okul Eğitimi Startejik ortaklıklar programı kapsamında destek aldı. 7/70 ekibi halen, eğitmen eğitimlerini sistemli bir hale getirerek her öğretmenin kendi görsel dersini üretebilmesini mümkün kılacak, yöntemsel, teknik ve pedagojik bilgileri içeren bir açık kaynak hazırlamakta, görsel bir e-kılavuz için çalışmalar yapmakta, uluslararası zeminde çalışmalarını sürdürmektedir. 

7/70 KÜLTÜRSANAT, tasarım kanalıyla sosyal diyaloğu kurmak üzere KA-Katılım Atölyeleri adıyla bir topluluk oluşturdu. KA-Katılım Atölyeleri, katılımcı tasarım ve mimarlık üzerine lokal uygulamalar yaparak kişilerin birbirinden öğrenme sürecini destekllemekte ve bir diğer boyutuyla kültür eğitimine katkıda bulunmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarih Tasarım Merkezi ve Akdeniz Akademisi işbirliğinde çocuklardan yetişkinlere dek değişik toplumsal kesimlerle katılımlı tasarım ve uygulama atölyeleri yürütmektedir.   

Son yıllarda müze eğitimine farklı boyutlarla yaklaşan projeler yapmakta olan 7/70 KÜLTÜRSANAT, müze ve sanat galerileri için temaya dönük altyapı eğitim programları ve eğitim materyalleri hazırlamaktadır. 7/70 ekibinin 2016-2017 yılı çalışmaları arasında, İBB APİKAM- Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde Kent Kültür Eğitimleri-Atölyeleri-Sergi etkinliklerinin biraradan yürütüldüğü müze eğitim projesi bulunmakta ve haftanın iki günü düzenli olarak İzmir okullarıyla çalışılmaktadır.